SVAR DEL ETT

Här kommer första delen av frågestunden. Valde att dela upp frågorna och ta allt som har med skola och college att göra i ett inlägg. Kommer självklart också att svara på de andra frågorna. Vill också säga tack så mycket för alla fina ord och kommentarer ni lämnade och hoppas att mina svar kan vara till hjälp. x 

 

Jag funderar på att åka till New York och stanna i tre månader samt ta någon enstaka kurs i engelska, jag har för mig att du också gjorde så innan du började plugga heltid? 🙂 Eftersom det är så dyrt att boka via olika företag så undrar jag om man kan ta non-credit kurser och om du vet lite ungefär hur dem fungerar? Eller om man kan kontakta skolorna direkt och fråga om kurserna samt skiva in sig då kanske det blir billigare (alltså vanliga engelska kurser)? 🙂 Jag tänker att företagen tar lite extra betalt…?  

Innan jag började på college så tog jag en 3-månaders lång engelska kurs på EC. All information om olika kurser och priser osv finns på EC’s hemsida. Det fungerar absolut att boka direkt genom skolan om man vill det, dom är verkligen jätte hjälpsamma och kan nog ge dig bättre svar än vad jag kan. Hoppas det var lite hjälp i alla fall, men har du fler funderingar, ta kontakt med skolan och de kommer att hjälpa dig! Lycka till. x

Vad tycker du om Berkeley Collage, bra/dåligt, lärare, studieupplägg, studenterna osv.? Hur ansökte du till Berkeley Collage? Vet du om det är lätt att hitta boende i NY, både studentboende eller egen lägenhet?

 Jag tycker Berkeley är en bra skola. Men sen så klart är vissa lärare bättre än andra och vissa kurser roligare än andra, men så kommer det väl alltid att vara. Man får planera mycket själv och välja sitt eget schema vilket jag tycker är väldigt bra, man kan tillexempel välja att ha alla sina klasser under två dagar och sen vara ”ledig” resten av veckan. Det finns även båda dags och kvällskurser! Studenterna är oftast trevliga, som internationell student så umgås man automatiskt mer med de andra internationella studenterna. Det är mycket skandinaver, en hel del norskor och svenskor, även en del studenter från Asien. Ansökan till Berkeley är inte så svårt, du hittar all information på deras hemsida, det som är mer krångligt är student visum osv. Sista frågan kan jag tyvärr inte svara på, jag bor tillsammans med min pojkvän som redan hade en lägenhet i New York. Men jag vet att det kan vara lite knepigt med att hitta lägenheter och att hyrorna i New York är rätt höga.. 

Är nyfiken på din linje då jag själv är sugen på att börja där! hur är ämnena? Trivs du bra? hur många lektioner har du per dag? Går du i skolan från måndag till fredag? Mycket plugg? Har du tid för fritidsintressen under helgerna? Jag har tänkt att plugga 3 månader till att börja med, rekommenderar du att bo på campus eller ska man försöka hitta en lägenhet i New York, i så fall, vart rekommenderar du att man bor? Kram!!

Nu i början läser jag mycket förberednings kurser, lite basic engelska och matte, dator, business osv. Men då jag är klar med dessa kommer jag att få ge mig in på de lite mer intressant kurserna, tex, trend analysis, fashion textiles och merchandise planning & buying. Jag trivs bra, bättre och bättre ju mer man kommer in i det. Första quartern var lite overwhelming  eftersom allt var så nytt men nu känns det absolut bättre. Just nu har jag klasser måndag-torsdag med 1-3 lektioner om dagen. Tyvärr har jag inte riktigt koll på det där med boende, men vet att många väljer att hitta eget boende istället för att bo på campus. Kram och lycka till! 

Kan du inte skriva lite om din utbildning och om Berkley som skola? Har hört så mycket blandat om den 🙂 har funderat på samma utbildning som dig på antingen FIT eller Berkley! Är utbildningen kreativ? Är det mycket matte? Vad är planerna efter att du är klar med utbildningen?

Om du läser frågorna över så har jag skrivit lite om vad jag tycker om Berkeley. Utbildningen är väl inte jättekreativ än så länge i alla fall, eftersom det är fashion merchandising and management så är det mycket ”business” liksom, inte så mycket kreativt skapande. Jag tror att alla behöver läsa en kurs matte, vilket inte är alls mycket enligt mig. Planerna efter utbildningen vet jag inte riktigt än.. jag och pojkvännen har eventuellt planer på att flytta till något lite varmare ställe on  the westcoast.. Givetvis vill jag ju jobba med något inom fashion men vet inte riktigt vad än, men hoppas att jag efter min utbildning har fått en bättre och lite klarare bild om vad det är jag vill göra. 

Vilken ålder är dom flesta på din skola? Är de folk i din ålder eller är dom flesta yngre och har precis gått ut high school? 🙂

Åldern är verkligen så varierande. Vissa är yngre och har precis gått ut high school men vissa är absolut äldre också, har en person i i min Business law klass som är kanske runt 40 år. Så som sagt det är väldigt varierande men de flesta är väl runt min ålder. 

Är i valet och kvalet mellan marketing och management på antingen LIM eller Berkeley. Har du hört något om LIM eller skulle du rekommendera Berkeley? Har du endast valt ett par kurser eller hur har du lagt upp allt? Har för mig att du läser på distans, men är du ändå där en del? Hur gick det först med engelskan relaterat till skolan? 

Har inte hört något om LIM så kan tyvärr inte uttala mig om det, men jag skulle kunna rekommendera Berkeley. Jag läser inte distans, jag läser en associates degree vilket är en utbildning som sträcker sig över 2 år. För mig var det lite svårt med engelskan i början men man kommer som sagt in i det och det blir lättare med tiden! x 

Var du tvungen att göra några tester innan du började plugga där (TOEFL, SAT eller liknande)? Om ja tyckte du att de var svåra?

Nej behövde inte göra de. Eftersom jag läste på EC innan så var det enkelt för mig att ”transfer” to Berkeley eftersom att de har något slags samarbete. Tror även att det är så att om man har man ett VG i engelska i gymnasiet så behövs det inget test för att komma in. 

Hur gick du till väga/vem hjälpte dig med ansökningen? Var det svårt, och hur lång tid tog det att skriva hela ansökningsbrevet mm. När skickade du sedan in ditt? 

Ansökan till Berkeley var inte så krånglig, tog inte så lång tid och behövdes inte göras så långt i förväg. Vet att andra skolor har en längre ansökningsprocess som tar längre tid att utföra med flera olika ”steg”. Minns jag rätt så skickade jag in min ansökan några/någon månad innan jag började. 

Hur det är att bo och gå i skolan i NY utan alla sina kompisar, träffar man många nya på skolan lätt? är det lätt för svenskar att få jobb? Är du där på studie-visum, hur länge planerar du att vara där?

Självklart saknar man alla sina kompisar i Sverige, men det är även lätt att hitta nya. På Berkeley går det massor av svenskor och norskor och andra internationella studenter så man behöver inte vara orolig. Det är tyvärr inte lätt att få jobb här eftersom man inte får jobba på student-visum. 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *