NEW YORK GUIDE

Okej, har försökt att få ner denna fantastiska stad i en liten guide till er. Det har vart svårt och det har tagit sin tid men nu känner jag att jag har fått ner det bästa här till er. Så hoppas att denna guide kan komma er till hjälp då ni kommer på besök! Enjoy. 

När ska man åka? 
Enligt mig som hatar kylan så ska man inte åka under vintertid, så håll er borta från november till mars. Resten av året är enligt mig okej men vet att många tycker att sommaren är för varm, jag älskar det men det är väl en smaksak.

Vart ska man bo?
Har hört många som sagt att de vill bo centralt och tror därmed att man ska bo i Midtown vid Times Square ungefär. Men nej nej nej, jag tycker inte att det är det ultimata stället att bo på. Times Square kan vara kul att besöka en gång, men sen vill man ju inte hänga där och framförallt inte bo där. Skulle jag åka och besöka New York hade jag nog valt att bo Downtown, Chelsea, Meatpacking, Soho, Nolita, Noho, West Village är alla bra områden. 


Att luncha billigt. 
Just nu så är dollarn väldigt hög, så att luncha jättebilligt kan man inte riktigt göra längre. Men jag har några favoriter som är plånboksvänliga. Dessa kedjor kan man hitta i princip alla områden över hela Manhattan.

Chop’t – Här ska man definitivt beställa en sallad, finns ibland plats att sitta på men är bättre för take out. Under lunch-tid brukar den Chop’t jag besöker vara väldigt full, så ibland får man börja köa utanför restaurangen men låt det inte skrämma er, de brukar gå rätt fort. Min favorit är deras Kebab Cobb Sallad!

Chipotle – Mexikanskt hittar ni här, de flesta restaurangerna brukar ha sittplatser men funkar även för take out. Chipotle ligger verkligen överallt så det ska inte vara några problem med att hitta en. Här rekommenderar jag att man beställer en Bowl, massor av mat för pengarna.

Fresh & Co – En ny favorit är hos mig är Fresh & Co, har en nära skolan så brukar köpa med mig lunch därifrån. Jag rekommenderar deras sandwiches, så fräscha och så goda. Min favorit är Chicken Fresco, mums!

Pret A Manger – Denna kedja kanske ni känner till då den även finns i bland annat London. De har lite blandad mat men mest smörgåsar och sallader. Vill man sitta ner och äta så har de alltid sittplatser och wifi vilket kan vara bra. 

Shake Shack – Är man sugen på en burgare så rekommenderar jag Shake Shack. Brukar vara mycket folk och inga sittplatser men beställer man mat så brukar det dyka upp ett ledigt bord. Här kan det ju inte gå fel, beställ en burgare, testa deras shakes också, mycket goda.

Whole Foods – Detta är egentligen en mataffär men de har även massor av färdiggjord mat som man kan köpa med sig. Finns verkligen allt man kan tänka sig, god sushi, sallader, smörgåsar, pasta, pizza osv. Perfekt om man vill ha picknik mat eller liknande.

Shopping at Whole Foods 
Mina lunch favoriter.
Vill man njuta och äta en riktigt god och mysig lunch eller brunch så är det här mina absoluta favoriter.

Jack’s Wife Freda – Har nu två locations, en i Soho och en i West Village, Yey! Har man möjlighet att komma hit under veckan så gör det, under helgerna så är det verkligen proppfullt och är ofta lång väntetid för att få ett bord. Maten är dock felfri, så.. mycket..gott!

Cookshop – Hit kommer vi ofta och är alltid lika nöjda. Relativt stor lokal så för lunch brukar man inte behöva boka bord. Maten är alltid så god och känns så vällagad. De har även alltid mycket goda alkoholfria drickor som vi brukar beställa, Cranny har vart en favorit nu under vintern. (funkar även perfekt för middag)

Bluestone Lane Cafe  – Det glädjer mig att detta ställe nu har 4 locations. Blue Stone är att Australienskt inspirerat café med en gudomlig Brunch meny. Avocado Toast och Granola Bowls känns ju inte annat än så rätt!    

Cafe Gitane – All time favorite spot. New Yorks bästa Avocado toast hittar man utan tvekan på detta lilla mysiga cafe.  Har två locations men ni måste besöka den som ligger i Nolita. Brukar även här var ganska fullt så gå undvik helger om det är möjligt!

The Butcher’s Daughter – Önskar detta ställe låg närmre så jag kunde besöka det oftare. Här hittar man goda juicer, 100 % vegetariskt och är även ett bra ställe om man letar efter gluten fritt. Hit får man inte gå utan att dricka deras fantastiska juicer.

 

Vad får man inte missa?
Jag rekommenderar att man besöker alla de ”turistiga” platserna. Ta en sväng till Times Square, promenera längs Brooklyn Bridge, besök Rockefeller Center, Chelsea Market och glöm inte Central Park och Highline. Men sen brukar jag ofta få frågor om vad man ska göra utöver de där typiska turistattraktionerna, så här är mina tips om de ni kanske inte kände till. 

Rooftop bars
Om man besöker New York så är det ju ett måste att ta en drink på någon roof top bar. Min favorit är The Roof, ganska litet, intimt med supergoda drinkar.  Press lounge är också bra, väldigt stort med en riktigt härlig utsikt!

Smorgasburg
Under sommar månaderna så måste man besöka denna fantastiska ”matmarknad.” Här kan man testa all sorts intressant mat. En känd favorit är ramenburger, vilket är en hamburgare med nudelbröd.

Billig manikyr
Här kan man få en bra manikyr för 12 dollar + dricks och shellac runt 30-40 dollar + dricks. Så är man här tycker jag absolut att man ska testa på det, finns inget så fräscht som ett par ny fixade naglar. Mitt favorit ställe heter Issa nails och ligger på Upper east side.

Sleep No More
Själv har jag inte testat på detta än, men har hört så mycket positivt om det. Det är i alla fall en interaktiv teater inspirerad av Shakespeares Macbeth. Ni kan läsa mer om det HÄR. Om ni känner tycker det verkar bekant så kan det nog vara för att det var med i en episod av Gossip Girl! 

Plaza Food Hall
Ett av mina favoritställen för lunch eller fika. Ligger beläget i det kända Plaza hotell vid Central Park. Jag gillar detta ställe eftersom de har samlat några av de bästa restaurangerna och fiken på samma ställen. Det brukar även aldrig vara sådär mycket folk som de är i resten av staden, utan man kan få lite lugn och ro.

Shopping-favoriter
Man måste ju gå längs Fifth Avenue och även längs Broadway nere i Soho. Min favorit butik just nu är Topshops nyöppnade flagstore butik på Fifth ave, tre våningar av perfektion. Utöver det så borde man besöka Reformation, Anine Bing och Barneys som är mitt favoritvaruhus.

 

Drinkar at The Roof

Dinner spots.
Skulle kunna tipsa om så många restauranger, New York har verkligen ett otroligt utbud av den bästa maten man kan tänka sig. Har försökt att välja ut några av mina favoriter till er.

Morimoto
– Min favorit då det kommer till Sushi, restaurangen är sådär typisk ”New Yorkig” då det är stort, modernt och en härlig atmosfär. Sushin är även den så himla bra, min favorit är en enkel Spicy Tuna roll, alla kalla förrätter är även att rekommendera!

Beauty and Essex – Detta ställe kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat eftersom de var den första restaurangen som jag besökte i New York. Maten är även den så himla fantastiskt, rätterna är serverade tapas style vilket jag är lite extra svag för.

Toro – Vill man ha tapas så är det hit man ska gå. Här finns massor av spännande mat och drinkar som jag lovar att ni aldrig har testat på förut. Till exempel så testade jag på Cola blandat med rödvin här, oväntad men god combo! 

Burger and Lobster – Denna restaurang finns även i London men har precis öppnat här i New York. På menyn finns enbart Burger eller Lobster. Jag rekommenderar att man beställer Lobster, det är så mycket god mat för inte alls mycket pengar. Till sin lobster så får man även sallad, pommes och valfri sås! Yummy.

Chalk Point Kitchen – Om ni inte testat farm to table förut så ska ni ta er en tripp hit. Alla ingredienser är från ”local markets” så deras meny ändras varje vecka beroende på vad som är tillgängligt. Så maten är verkligen fantastisk och med kvalite och restaurangen är även den supermysig, känns som man är inne i en liten lada ungefär.

The Standard Grill – Beläget i mysiga Meatpacking district ligger The standard Grill. De har god Amerikansk mat, mycket kött osv. Börja med middag i restaurangen, avsluta med några drinkar i baren och glöm inte bort att besöka deras Photobooth som ligger en trappa ner vid toaletterna!

Nightclubs and fun.
Får ofta frågor om vart man ska gå ut osv. Det finns verkligen så många bra ställen att gå till! Gå till Phd under sommaren, de har en fantastisk terrass med en grym utsikt. Gillar man hiphop så rekommenderar jag 1Oak eller Avenue, är man mer dragen till house musik så testa Provocateur eller Marquee.  Gillar man lite mindre ställen, mer intimt så testa på Jane Hotel, känns ungefär som man befinner sig i ett stort vardagsrum! Ett måste att testa är dock party-brunchen, världens roligaste och härligaste koncept. Börjar som en vanlig brunch men slutar som en galen fest! Min favorit för detta är helt klart Bagatelle, men Lavo funkar också!

 

Övrigt.
Tänkte även skriva ner lite info som kan vara bra att veta. 

Dricks
– Något som jag har tyckt var väldigt irriterande är det här med dricks. Oavsett om man åker taxi, äter på restaurang eller gör naglarna så ska det dricksas. I regel så ska man väl ge ungefär 20% i dricks för mat och 10-15% för allt annat.

Taxi – Att åka taxi här är billigare än i Sverige. Använd er av de gula taxibilarna och inget annat. Om nummer-skylten på taket lyser så betyder det att taxin är ledig. För att ”fånga” en taxi så gör man som i filmerna, sträcker upp en hand i luften. Under rusningstrafik kan det ibland vara svårt att få tag på en taxi, har man tålamod kan man vänta. Annars kan man ladda ner Uber, funkar minst lika bra om inte bättre än taxi. Jag använder mig av Uber oftare än de gula taxi bilarna.

Tunnelbana – Tunnelbanan är inte farlig utan fungerar absolut om man vill ta sig någonstans. (Under natten så rekommenderar jag dock att man tar en taxi) Dock är den inte lika fräsch som den vi har i Stockholm men men. Trafiken i New york är ofta fruktansvärd så att åka tunnelbana går ofta fortare än att åka taxi. Kan vara lite krångligt om man är på besök kanske, men ladda ner appen NYC Subway så ska det nog gå. 

 

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer

  1. […] i central park eller besök en rooftop bar. Vill ni veta mer så kan ni hitta mina New York guide här, min new york shopping guide här och min Upper West guide här. […]

  2. […] ni gillade det! Glöm inte att ta del av mina andra guider: New York New York Shopping San […]